Top

Återskapare gästar Sommarlov!

I måndags var det äntligen dags för mig att gästa SOMMARLOV i SVT för att inspirera alla planetskötare runtom i Sverige till att återskapa mera.

Solen skiner och massor av människor är redan samlade, när jag urvaken kommer till sommarlovsbussen klockan 7.15. Jag myggas och får en rundvandring på Skroten. Snart är det dags för ett snabbt genrep och gräsmattan och kullen är fullpackad av förväntansfulla barn och vuxna. Den mesta nervositeten släpper av den goda stämningen och när jag ser glada leenden överallt. 
I en peruk av vita strumpringar stegar jag in i direktsändning avprogrammet med en korg full av saker som skapats i vår återbruksverkstad. Jag välkomnas av programledare Alex, som är nyfiken på mitt kalejdoskop, där små bitar av skräp skapar helt magiska mönster. Vi pratar om mitt jobb som återskapare och tillsammans går vi till Skroten. Alex sätter mig snabbt i arbete med att skapa något av CD-skivor, toarullar och ett rep. Lätt som en plätt för en återskapare. Jag använder mig av hålen och skapar början till en megagirlang. Alex får plötsligt syn på Långkryp som ligger i korgen. Långkryp ringlar sig ut och säger hej till publiken.
Därefter är det dags för en utmaning. En tunna med skräp hälls ut framför mig och tillsammans med barnen Acke och Maxi och programledare Angelica ska vi försöka skapa lite olika saker. MEN, vi måste använda oss av allt och vi har bara några minuter på oss. Stressigt, svettigt men kul! Angelica skapar en handdocka som också kan användas som papegoja. Med en kork i ögat har hon förvandlats till en pirat. Maxi och Acke gör en hatt av en tidning, ett par glasögon med horn av galgar och en sur gubbe med foliemantel som flyger runt och samlar skräp. Själv skapar jag en bild av plastkorkar i en ram. Bordet är tomt – allt skräp är använt. Vi klarade utmaningen och jag tilldelas en alldeles egen planetskötarmedalj! 
Jag ger sedan alla tittare därhemma uppdraget att samla plastkorkar, så många de bara kan hitta – hemma, på stranden, i parken, ja överallt. Nu väntar jag, Alex och Angelica på vad alla ska hitta på med dem. Att återvinna dem är bra men att återskapa med dem är bättre! Ge dem nytt liv.
Lycka till alla planetskötare och tack SOMMARLOVs teamet, speciellt du Tina, för att jag fick vara med. Mycket klokt val av koncept. Heja er!
/Carin, 
grundare, verksamhetsledare, pedagog, återskapare och planetskötare