Top

Buorre Beaivi!

Den här terminen har vi haft så fullt upp att bloggandet helt har fått stryka på foten. Det ena har avlöst det andra i rask takt och vi har städat undan och byggt upp nya scenografier i ett tempo som nog är rekord hittills. Men nu är det dags för lite uppdatering om vad vi har haft för oss!

Vi inleder med Buorre Beaivi – en samisk hälsningsfras – för mitt i bistraste midvintern i januari och februari så djupdök vi i den samiska kulturen och tittade närmare på deras tro och religiösa seder. Barnen fick stifta bekantskap med Nåjden – samebyns andlige ledare och hans ceremonitrumma med spännande och vackra tecken. De fick prova på Nåjdens roll och spå framtiden med en jättestor trumma till hjälp.

Barn från 10 olika 3:or och 4:or tillverkade egna trummor med tecken som berättade om allt från urmodern – Mattàràhkka och hennes tre döttrar Sàràhkka, Uksàhkka och Juoksàhkka, till vargflocken som var ute och jagade renar en stjärnklar natt eller björnen som gick upp på fjället en dag när det snöade ymnigt samtidigt som solen (Beaivi) stod högt på himlen.

Ja, många vackra trummor blev det som lyste upp i vintermörkret under den här perioden, och det kändes fint att uppmärksamma vår ursprungsbefolkning här i Norden. Det är inte så värst många som känner till så mycket om samernas liv och villkor. Men nu kan i alla fall en del av Malmös 10-åringar lite om ’Solens och Vindarnas folk’.

Tack till Ögårdsskolan (Islamic Center), Ribersborgsskolan, Lindeborgsskolan, Stapelbäddsskolan, Skolan på Ön och Augustenborgsskolan som följde med oss på “resan norrut”!

/Carin, Anna och Stina