Top

KORKAT KUL

För andra året i rad har vi fått chansen att arbeta mot förskolor genom InnoCarnival Skåne. Vi erbjuder KORKAT KUL – en lustfylld ämnesöverskridande trestegsraket kring hållbar utveckling för Skånes förskolor. Den börjar med en fortbildning för pedagoger på återSKAPA med mig, Carin Hernqvist tillsammans med Jenny Leyman från Förskoleförvaltningen. Därefter fortsätter processen tillsammans med barnen ute på förskolorna och det hela avslutas med att vi alla ses igen under innovationskarnevalen på Malmö Live 5-6 april 2018.

Vi har valt att arbeta med plastkorkar. Varför? Jo, för det är ett material som är könsneutralt, tillgängligt för alla, färgglatt, finns i olika storlekar och med lite fantasi kan de bli nästan vad som helst. Men också för att plastkorkarna blir allt fler och tyvärr hamnar en hel del i naturen, vilket dödar både fiskar och fåglar. En del slängs så klart i soptunnan och bränns upp på tippen och andra återvinns. Att återvinna är bra, men att återanvända är ännu bättre. Men hur?

Med KORKAT KUL vill vi på ett lekfullt sätt öka barns miljömedvetenhet kopplat till de globala målen, stimulera deras kreativitet och digitala förmågor genom att samla, utforska, leka, sortera, laborera och bygga, skapa mönster, bilder och berättelser med korkar. Dessa processer dokumenteras ute på förskolorna med Stop Motion.

Det är precis detta som pedagogerna får prova på under steg 1 hos oss, för att bli redo att fortsätta processerna tillsammans med barnen. Vi vet att det nu samlas korkar för fullt i Skåne. Det leks, skapas och filmas. Men inte förrän i april får vi se smakprov på förskolornas dokumentation, då filmerna visas i storbild på Malmö Live i vårt LEKOLAB. Det ser vi fram emot!

/Carin & Jenny

  1. Carina Bognäs från Pedagog Malmö var där och beskrev fortbildningen så här:

http://pedagog.malmo.se/2017/12/08/sa-korkat-kul/