Top

LÄS och ÅTERSKAPA

Under många år har vi med vår uppsökande verksamhet gästat bibliotek både i och utanför Malmö. Vi älskar bibliotek och böcker och blev därför fantastiskt glada för att få chansen att konceptualisera våra idéer tillsammans med biblioteket Masten 2, med stöd från Region Skåne under 2018.

Vi kallar projektet LÄS och ÅTERSKAPA  och det är ett läs- och skapandefrämjande projekt. Vår tanke är att levandegöra litteraturen och skapa intresse för läsning hos barn genom skapande.

Vi har tagit fram 5 koncept för bokväskor. Bokväskorna innehåller en bok, en manual och material. Syftet med bokväskorna är att de ska väcka nyfikenhet och läslust, ge inspiration till både samtal och skapande och fördjupa läsupplevelsen.

Vi har bjudit in barn mellan 5-10 år för att hjälpa till att välja passande böcker och material. Vi valde till slut kapitelboken ‘Sambakungen’, bilderböckerna ‘De fem skavankerna’, ‘Den vilda ballongfärden’, ‘Vi är vänner’ och den lättlästa boken ‘Den magiska djuraffären’. Stort tack till Stapelbäddsskolans F-klasser och årskurs 2 för ni ville vara med!

För oss var det också viktigt att väskan skulle stödja den pedagogiska idén. Den fysiska väskan har tillverkats på Malmö Makerspace / STPLN i laserskärare och är designade återSKAPA i samarbete med bästa Linus.

Som många av er redan vet, så är våra skaparmaterial öppna och passar perfekt för icke-normativt skapande. Eftersom de inte är producerade för något särskilt syfte eller riktar sig till något specifikt kön eller ålder blir skapandet förutsättningslöst och neutralt, vilket motverkar de normativa stereotyper som råder kring leksaker och skapande material idag.

När bokväskorna var klara så bjöd vi in bibliotekarier att testa. Konceptet och metoden funkade strålande även på dem. Nyfiken på att på du med?

Bokväskorna finns nu att låna på Masten 2, så titta förbi och prova vetja.

Välkomna hälsar,
Carin / återSKAPA och Elin och Christoffer / Masten 2