Top

Skapande skola-workshops med Geijerskolan

I vecka 42 och vecka 43 hann vi med 6 intensiva workshops med Geijersskolans ettor och tvåor. De hade ansökt om bidrag från skapande skola för att jobba med oss. Då skräddarsyr vi workshops efter deras önskemål om tema. För tvåorna blev det MALMÖ. I små grupper samarbetade barnen med att bygga tre olika kända landmärken för Malmö Stad – både i modern tid och så långt tillbaka som till medeltiden.

Första landmärket var förstås Turning Torso som för alltid har förändrat Malmös skyline med sina 190 meter och 54 våningar – så många fönster att putsa för dessa modiga fönsterputsare som dinglar i sina linor!


Andra var också ett ganska nytt byggnadsverk – högt det också, men framförallt lååångt! Öresundsbron så klart! Något av en utmaning att bygga med pyloner och dubbla körbanor för att både tåg och bilar ska kunna färdas där. Men det klarade alla grupperna galant!

Det tredje var byggnaden Kockska Huset i hörnet av Stortorget – ett hus eller snarare palats som byggdes på 1500-talet av Jörgen Kock – hela Danmarks myntmästare. Det var också en klurig nöt att knäcka med trappstegsgavlar och statyer.

Det var imponerande att se vilket engagemang eleverna visade och vilka kluriga lösningar de kunde komma på! Samarbetet sattes ytterligare på prov när alla skapelserna skulle bäras ut till bussen…

Veckan därpå kom ettorna. Då det var veckan före höstlovet så passade det valda temat riktigt bra – HALLOWEEN!
Vi berättade om olika traditioner kring den här tiden i olika länder. I Skåne har vi ju långt innan de amerikanska pumpornas intåg gjort betlyktor som var minst lika skrämmande. I många länder på norra halvklotet har man tänt lyktor och eldar för att skrämma bort onda andar och locka till sig de goda, just vid den här tiden. Det sades att natten mellan 31 oktober och 1 november så var väggen mellan de döda och de levande så tunn att själarna kunde ta sig igenom och besöka jordelivet igen. All Hallows Eve = Halloween

I Mexico firar man “De Dödas Dag – Dia de Los Muertos”. Då lagar man en massa god mat och tänder ljus och strör ut doftande blommor så att de döda släktingarnas själar ska kunna hitta vägen hem. Sedan ställer man till med fest på kyrkogården och dukar upp mat och utsmyckningar på gravarna och umgås natten lång både levande och döda…

Efter dessa rysliga historier växte det fram alla möjliga läskiga varelser i vår verkstad – spöken, häxor, pumpamonster och spindlar! Bra jobbat och tack för den här gången alla ettor och tvåor på Geijersskolan!

/Anna, Stina och Carin