Top

Skogsekologi och magi – Kulturkartan

Precis när höstens 20 workshops för årskurs 4-6 i ’Skogsekologi och magi’ för Kulturkartan ska dra igång, hålls ett extrainsatt klimatmöte i New York. Greta Thunberg håller ett tal som sent kommer att glömmas. Det brinner i Amazonas. Barn och unga över hela världen sluter upp kring Fridays for future. Aldrig har vårt tema varit mer aktuellt just då och nu.

Vi tar klasserna med på en resa till urskogens innersta. Förr trodde man att det bodde knytt, troll och älvor i skogen, som tog hand om den. Men i vår tid är det inte många som vare sig vet eller vågar tro på väsen eller ens förstår hur viktig skogen är. Det vill vi ändra på för skogen behöver vår hjälp, nu! Allt mer skog huggs ner. Skogen betyder mycket för vår miljö. Den påverkar vattnet vi dricker, luften vi andas och klimatet vi lever i. Den är också hem för en otrolig mångfald av organismer.

Vi hösten lär vi oss om skogens betydelse och magiska värld, kopplat till de globala målen och skapar skogens invånare och skyddsväsen. Klasserna delas in i grupper och får olika uppdrag. Det skapas både väsen och förs väsen – allt från demonstrationståg och Wood Wide Web, till den biologiska mångfalden ovan, på och under marken.

Efter mycket samtal och hårt skapande är det självklart varför skogen kallas för Jordens lungor. Och om vi skyddar skogen, så kan den faktiskt, helt på egen hand, reparera vårt trasiga klimat genom att bara stå där och suga i sig koldioxid. Vilken fantastisk uppfinning träden är!

Tack alla klasser för inspiration och framtidshopp!

/Carin, Anna, Stina och Valentina