Top

Stjärnbilder och stjärnkikare

Förra veckan var tre klasser i årskurs 2 på Sofielundsskolan här för att fördjupa och konkretisera lärandet kring stjärnhimlen inom ramen för skapande skola.

Stjärnhimlen har alltid fascinerat människan, men har också varit livsviktig för oss, innan GPS:en uppfanns. Då användes människan den som en karta att följa både till havs och till fots. Då tittade man med bara ögat, men för 400 år sedan uppfann Galelei en kikare, ett teleskop. Nu började man studera stjärnorna på allvar. Uppfinningen förbättrades hela tiden och vi fick tydligare och tydligare bilder av stjärnhimlen. 1990 sköts rymdteleskopet Hubble upp i en omloppsbana runt Jorden och levererade bilder som fick forskarna att jubla.

Klasserna kan mycket om stjärnhimlen redan och berättar detaljerat för oss olika sagor om stjärnbildernas uppkomst. Med inspiration från detta bygger vi sedan stjärnbilder och uppfinner egna stjärnkikare i varierade modeller och med en rad olika finesser. Vi avslutar med testa våra kikare och hittar en hel massa fina stjärnbilder bara nere hos oss på återSKAPA.

Vi tackar för en intensiv, inspirerande och rolig vecka!

Carin & Anna