Top

The Age of …? Form/Design Center

’The Age of…?’ är den första av två utställningar i projektet ’The Age of Entanglements’ och visar designprocesser som undersöker framtida scenarier. Projektet löper i två år och medverkar gör åtta internationella designstudior vilka använder planeten Mars som arbetsyta för kritik och spekulation med målet att skapa utrymme för diskussion och debatt om vad det innebär att vara människa på Jorden idag.

Är det lättare att föreställa sig ett framtida liv på Mars än att förändra vårt destruktiva beteende på Jorden?

Vi fick det spännande uppdraget, av projektledarna Jenny Lee och Petra Lilja, att berätta om utställningen på Form/Design Center för Västra skolans båda fyror. Vi tar reda på vad vi vet om den röda planeten och funderar kring om vi skulle kunna bo Mars och om det kan finnas liv där.

Vi börjar med att prata om extremofiler (= bakterier som lever under extrema förhållanden) och att NASA har hittat fyra olika varianter som skulle kunna överleva på Mars. Den första klarar radioaktivitet, den andra kan leva i berg, den tredje lever av bara koldioxid och väte och den fjärde att leva i både supervarmt och superkallt vatten.

Vi går in i labbet och börjar med att odla bakterier och skapa förstoringar av dem i platta plastlabbskålar. Utifrån detta får sedan barnen skapa egna livsformer på Mars.

Klasserna är rörande överens om att leva på Mars blir svårt och att det måste vara smartare att spara och dela med sig av Jordens resurser och försöka leva i samspel med naturen.

Tack för era tankar och funderingar. De ger hopp om en ljus framtid!