Top

Vi återskapar VARVSSTADEN

I mars började vårens stora jobb för Malmö Stads kulturkarta. 20 workshops för fjärdeklassare som handlade om Kockumsvarvets historia. återSKAPA ligger ju i ett unikt hus som är en rest från varvet – den sista kvarvarande stapelbädden. Klasserna bjöds därför först upp på taket för att få en inblick i hur det såg ut när de stora fartygen byggdes och “gick av stapeln”. Tänk att hela stadsdelen Västra Hamnen ligger på konstgjord mark där det för inte alls länge sen var hav! Imponerande att det ens går att bygga nytt land i den omfattningen!

Inne i vår verkstad berättade vi mer om hur varvet växte fram från slutet av 1800-talet till “guldåren” på 50- och 60-talen då det gick som bäst och hur det sedan gick utför efter energikrisen på 70-talet. Vi berättade om Malmös dåvarande identitet som framgångsrik industristad med landmärket som syntes vida – den stora Kockumskranen.

Sedan skapades det lastfartyg, bogserbåtar, kryssningsfartyg, vägfärjor, ubåtar, vindkraftverk, hamnkranar och järnvägsvagnar. Barnen fick helt enkelt prova på att vara kockumsarbetare för en stund och hela vår modell av varvet fylldes varje dag av nya fantastiska skapelser. Fotona från denna workshop är för ovanlighetens skull i svart-vitt för att få den rätta dokumentära känslan. En både lärorik och kreativ period för alla inblandade!