Top

Vi gästar bibliotek

Under vårterminen har vi hunnit med en hel del biblioteksbesök – våra favoriter!
Först ut var Landskronas stadsbibliotek där vi läste vår egen bok – Sagan om de övergivna strumporna – och skapade strumpfer – ett lustigt folkslag som kan se ut lite hur som helst.

I Lund var de sugna på att prova på den nya flugan – KÄPPHÄSTAR! Efter inspiration från vårt grannland Finland och i samband med att filmen Hobbyhorse Revolution hade svensk premiär (gissa vilka som var där…) så har intresset för käpphästar ökat något enormt! Många strumpor och raggsockar förvandlades till gulliga, spralliga, blyga, tjuriga, hoppiga och högst personliga hästar. Såklart fick alla prova på att hoppa med sin häst och vi önskar alla hästar och ryttare lycka till med den fortsatta träningen!

Vi älskar biblioteksbesök, och allra bäst blir det när vi läser någon bok och sedan skapar figurerna i den. En av favoriterna är De fem skavankerna av Beatrice Alemagna. Den hade vi som tema både på Ystad och Höganäs bibliotek. Fem olika filurer som var och en var lite ofullkomliga skapades fram av barnen. Den håliga, den ihopvikta, den som var uppåner, den som var lite för mjuk och knasbollen såg dagens ljus i de olika biblioteken. Vi gillar nog den här boken så mycket därför att den passar så bra till våra material som ju inte heller är fullkomliga eller menade för skapande eller något särskilt. De är ju bara skräp! Men materialet uppmuntrar till att tänka nytt och annorlunda. Precis som en uppfinnare behöver man vända och vrida på sakerna för att se vad man kan göra av dem.

I Laholm läste vi Det hemska spökhuset av Kicki Stridh som handlar om en liten flicka som är helt omöjlig att skrämma. Alla möjliga och omöjliga varelser gör sitt bästa för att göra henne rädd – spöken, häxor, slemmiga monster, troll, lejon och trollkarlar – men ingen av dem lyckas. En väldigt inspirerande saga att skapa vidare utifrån!

Ganska många hem i Laholm har nu fått nya skrämmande inneboende, men Laholmsbarnen verkar inte vara så lättskrämda de heller…

Under påsklovet var vi på Lindängens och Rosengårds bibliotek och skapade påskharar, kycklingar och påskkärringar med en väldans massa påsklediga barn. En populär aktivitet för fritidshemmen i trakten verkade det som. Härligt!

Vårt närmsta bibliotek är Masten 2 och där träffar vi med jämna mellanrum klasser för att testa böcker och material till våra kommande LÄS och återSKAPA-väskor – ett läsfrämjande projekt med stöd från Region Skåne. Snart är det dags att välja ut guldkornen. Det ser vi fram emot!

Vi hoppas så klart på fler biblioteksbesök framöver! Det är väldigt trevligt för oss att byta miljö och för barnen är biblioteket ett ställe som de är väl bekanta och trygga med. Förhoppningsvis kan det leda till fler besök hos oss på återSKAPA när de nu har lärt känna oss och våra material. Många kommer till våra Drop-in Art via biblioteken eller har de varit på besök hos oss med sin klass och deltagit i en av många workshop via Kulturkartan.

/Carin, Anna och Stina