Top

Kanadensiskt statsbesök på återSKAPA

Kanadensiskt statsbesök på återSKAPA

”Jag känner inte till nåt liknande i vårt land. De tar saker som till synes är skräp och sätter ihop dem. Jag har precis försökt att skjuta upp ett rymdskepp. Om jag kan göra det vid 74 års ålder… Vi har så trevligt!”

Her Excellency Mrs. Sharon Johnston i SVT:s Nyheter

I samband med det kanadensiska statsbesöket i Sverige, besöker en delegation med Drottning Silvia och den kanadensiska Generalguvernörens hustru Fru Sharon Johnston i spetsen, återSKAPA, den 22 februari 2017. Även hockeylegenden Daniel Alfredsson, Ottawa Senators Hockey Club, Alia Hogben, Canadian Council of Muslim Women, Nadia Duguay, grundare av Exeko, Maatalii Okalik, ordförande National Inuit Youth Council och Neheed Nenshi, Calgarys borgmästare, samt Kent Andersson, Malmö Kommunfullmäktiges ordförande ingår i delegationen. De kommer för att få veta mer om återSKAPAs koncept och för att prova på att återskapa förstås.

Att just vi får den stora äran att representera Sverige och Malmö känns och overkligt, men helt fantastiskt! Tänk att vårt deltagande vid satsningen Southern Sweden – Designing Life, under Business of Design Week i Hong Kong 2014, fortfarande ger ringar på vattnet.

Vi välkomnar Her Majesty och Her Excellency ute på trappan och samlas sedan alla i Hub:n på STPLN. Där berättar vi om platsen, byggnadens historia, hur idén till återSKAPA föddes och hur det kommer sig att vi hamnade just här.

En våning ner sitter en grupp förväntansfulla tredjeklassare från Stapelbäddsskolan och skapar mandalamönster tillsammans, när våra besökare stiger in i återSKAPAs kreativa rum. Rummet fylls snabbt med mängder av pressfotografer, SVT och andra medföljande från UD och den kanadensiska ambassaden.

Efter en rundvandring och pratstund kring material, miljö och förhållningssätt är det sedan dags för våra gäster att få prova att skapa med våra material. Workshopen, på tema Rymden, är en del av de återkommande för grupper från skolor i Malmö. Vi börjar med att berätta om rymdforskarnas spännande upptäckt kring Jupiters ismåne Europa, för att väcka nyfikenhet och ge inspiration till skapande. Barnen och delegationen trängs vid borden och det pratas och skapas fantasifulla rymdfarkoster och utomjordningar med liv och lust. Tiden går alldeles för snabbt! Men vi hinner föreviga dagen med ett gemensamt gruppfoto.

Vi hoppas att våra besökare får med sig en ny syn på resurser och hållbarhet. Men också det unika med att använda andra material än de förväntade. Material som utmanar deltagarna, eftersom det inte finns något rätt eller fel sätt att använda de på. Där ingen heller vet bättre än någon annan hur materialen ska användas, vilket bidrar till att fler ges chansen att lyckas, utveckla sin kreativitet och bli modigare i sitt skapande.

Carin får sig en pratstund och överlämnar en av återSKAPAs/Sasas egen-designade och -producerade väskor Patterns till de båda kungligheterna. I väskan finns vår bok Sagan om de övergivna strumporna, som vi hoppas kommer läsas flitigt av barnbarnen, strumpfer kommer skapas och förhoppningsvis inspirera dem till kreativt återbruk!

Vi vinkar av de båda och skrattar gott när Mrs. Sharon Johnston vevar ner rutan och sträcker ut hela armen för att vinka hejdå. Vi känner oss rörda, stolta och väldigt glada och skulle mer än gärna träffa denna dem igen och ta återSKAPA hela långa vägen till Kanada!

När vi går in igen upptäcker vi fyra stora svarta lådor. Det visar sig vara statsbesökets officiella gåva till återSKAPA. Spända öppna vi dem och hittar till vår förvåning spill från alla möjliga tänkbara ställen. Vilken omtänksam och passande gåva!

Efter besöket träffar GT ”kung Carl Gustav och drottning Silvia för att summera statsbesöket och Silvia berättar då förtjust om besöket på återSKAPA”.

”Härligt att vara där” Drottning Silvia